Chlorek Wapnia spożywczy – zastosowanie

Jak już wyżej wspomniano chlorek wapnia to nieograniczony związek chemiczny wykorzystywany m.in. w leczeniu tężyczki oraz niedoboru wapnia. W przemyśle spożywczym odgrywa rolę regulatora kwasowości, stabilizatora oraz substancji wiążącej. Należy zaznaczyć, iż chlorek wapnia uznawany jest powszechnie za stosunkowo bezpieczną substancję, która nie powoduje poważnych skutków ubocznych w organizmie człowieka. Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się m.in. jakie zastosowanie ma chlorek wapnia, gdzie występuje a także gdzie można go dostać w wysokiej jakości. Zapraszamy do lektury!

Czy wiesz, że….

Chlorek wapnia znajdujący się w ofercie BEST-CHEM ze względu na swoje właściwości oraz działanie znajduje szerokie zastosowanie m.in. w marmoladach, dżemach, mleku zagęszczonym a także serach, owocach z puszki i kompotach owocowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia chlorek wapnia zaliczany jest do produktów spożywczych w pełni bezpiecznych dla zdrowia, pod warunkiem jeśli jest spożywany z umiarem.

Chlorek wapnia – jak wpływa na zdrowie?

Oferowany przez nas chlorek wapnia stosowany w odpowiedniej ilości nie powoduje groźnych skutków ubocznych. Co ciekawe, znajduje zastosowanie w medycynie oraz sporcie. U osób intensywnie uprawiających sport, ów związek odgrywa duże znaczenie przede wszystkim ze względu na jego uczestnictwo w procesach metabolicznych. Natomiast z punktu widzenia medycznego stanowi on doskonałe uzupełnienie diety, szczególnie w przypadku niedoboru wapnia bądź rehabilitacji po złamaniach kości. O czym warto pamiętać? Wchłanianie chlorku zależy w dużej mierze od witaminy D3 i fosforu, dlatego warto zadbać o to, aby dieta zawierała również te składniki.

Chlorek wapnia pełni funkcje nie tylko dodatku do żywności w określonych właściwościach technologicznych. Związek ten dostarcza przede wszystkim wapń (w jednym gramie chlorku wapnia znajduje się ok. 300 mg wapnia). Warto dodać, iż chlorek wapnia posiada takie same właściwości prozdrowotne jak wapń, przez co jest on niezbędny m.in. do tworzenia kości i zębów. Bierze również czynny udział w skurczach mięśni oraz krzepnięciu krwi.

Ważne! Przedawkowanie chlorku wapnia może wiązać się z pewnymi konsekwencjami np. podrażnieniem błon śluzowych układu pokarmowego bądź dolegliwościami żołądkowymi.

Chlorek wapnia spożywczy – szerokie spektrum zastosowania

Chlorek wapnia znajduje liczne zastosowanie w branży spożywczej m.in. jako regulator kwasowości. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go głównie jako substancja wiążąca, stabilizująca. E509 znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie cukierniczym, piekarskim, owocowo-warzywnym a także nabiałowym. W przemyśle serowarskim chlorek wapnia wykorzystywany jest jako substancja znacznie poprawiająca konsystencję sera oraz dodatkowo wzbogaca ją o wapń. Co istotne? Wszystko odbywa się w sposób całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Chlorek wapnia stosuje się również a produkcji śmietany, mleka zagęszczonego oraz proszku mlecznego. Inne zastosowania obejmują związek jako dodatek do marynowanej solanki oraz jako składnik napojów sportowych. Reasumując chlorek wapnia to świetne źródło wapnia, dlatego nie należy się go obawiać!

Jak wykorzystać chlorek wapnia w kuchni?

Chcesz sprawdzić, jak działa chlorek wapnia? W takim razie możesz przygotować sferyczny kawior z melona. Aby go wykonać będziesz potrzebował: 250g soku z melona, 500 gram wody, 2,5 g chlorku wapnia oraz 2 gramy alginu sodu.

Przygotowanie: 1/3 soku z melona należy wymieszać z alginem a następnie dodawać resztę soku, cały czas mieszając. Następny krok to dodanie chlorku wapnia do wody. Co dalej? Należy napełnić strzykawkę otrzymanym sokiem z melona i dodać go do wymieszanego z wodą chlorku wapnia. Po upływie około minuty wyciągnąć powstałe kulki i zanurzyć je w zwykłej wodzie. Możesz również skorzystać z innych przepisów E509 kuchni molekularnej.

Zachowujące działanie chlorku wapnia sprawia, że jest on bardzo przydatny zarówno do przygotowywania, jak i przechowywania żywności.

Gdzie występuje chlorek wapnia?

Chlorek wapnia występuje m.in. w takich produktach jak: przetwory mleczne, mleko, lody, sery topione, owoce i warzywa suszone, chleb i bułki, sosy warzywne, wino owocowe, pieczywo cukiernicze, masło orzechowe, miód pitny oraz musztarda. Chlorek wapnia określany jest mianem jednego z najbezpieczniejszych dodatków do żywności.

Chlorek wapnia a ciąża

Obecnie nie ma potwierdzonych badań, które jasno wskazywałyby, iż spożywanie chlorku wapnia jest niezalecane kobietom w ciąży. Mimo tego zarówno kobiety ciężarne, jak i karmiące nie powinny przekraczać tolerowanego poziomu spożycia wapnia (2,5- 3,0g/ dzień).

Chlorek wapnia wysokiej jakości – gdzie kupić?

W przemyśle spożywczym jakość składników odgrywa istotne znaczenie, gdyż mają one bezpośredni kontakt z naszym organizmem. Ze względu na to, że chlorek wapnia jest wysoko higroskopijny, powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Jeśli szukasz profesjonalnej firmy zajmującej się sprzedażą surowców chemicznych, koniecznie sprawdź ofertę BEST-CHEM. Znajdziesz u nas produkty, które pochodzą wyłącznie od renomowanych producentów.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i kontaktu. Nasi pracownicy zawsze i chętnie służą kompleksową pomocą i fachowym doradztwem.