
Kwas azotowy – zastosowanie i ograniczenia jego zakupu
Kwas azotowy to związek chemiczny o szerokim spektrum zastosowań, od przemysłu chemicznego po produkcję materiałów wybuchowych. Mimo swojej wszechstronności, substancja ta jest również obarczona pewnymi ograniczeniami, szczególnie w kontekście zakupu i bezpieczeństwa. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej zastosowaniom kwasu azotowego i regulacjom związanym z jego zakupem.

Do czego wykorzystuje się techniczny czysty kwas solny?
Kwas solny to nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów beztlenowych, będący roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Ma wiele zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu i gospodarki. W zależności od stężenia i czystości, kwas solny dzieli się na spożywczy i techniczny. W tym wpisie skupimy się na tym drugim i przedstawimy, do czego wykorzystuje się techniczny kwas solny.

Środki ostrożności przy stosowaniu perhydrolu
Perhydrol to niezwykle skuteczny związek chemiczny, który znajduje zastosowanie w wielu sferach przemysłu oraz laboratoriów. Jednakże, ze względu na swoje właściwości, stanowi on również zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz dla środowiska.

Zastosowanie kwasu siarkowego w przemyśle i rolnictwie
Kwas siarkowy, znany również jako siarczan wodoru o wzorze H2SO4 to silny kwas mineralny, mający postać oleistego, bezbarwnego i silnie higroskopijnego płynu. Uznawany jest za jeden z najważniejszych kwasów przemysłowych. Ze względu na swoje właściwości, znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i rolnictwie.

Środki stosowane do chemicznego uzdatniania wody
Woda wykorzystywana jest wszędzie: w gospodarstwach domowych jako woda pitna i użytkowa, w przemyśle spożywczym, chemicznym, w obróbce metali, w przemyśle włókienniczym, laboratoriach, usługach czy w rolnictwie. Jej wykorzystanie możliwe jest dzięki procesom uzdatniania i chemicznego dostosowywania jej składu do zapotrzebowania.

3 środki chemiczne niezbędne w każdym zakładzie przetwórstwa spożywczego
Zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie powstają produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi i zwierzęta domowe, muszą spełniać szereg specjalistycznych wymogów, dotyczących bezpieczeństwa i dezynfekcji. Spełnianie wyśrubowanych standardów Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej możliwe jest dzięki stosowaniu odpowiednich środków chemicznych. Trzy z nich są szczególnie przydatne i występują praktycznie w każdym zakładzie.