
Zastosowanie kwasu siarkowego w przemyśle i rolnictwie
Kwas siarkowy, znany również jako siarczan wodoru o wzorze H2SO4 to silny kwas mineralny, mający postać oleistego, bezbarwnego i silnie higroskopijnego płynu. Uznawany jest za jeden z najważniejszych kwasów przemysłowych. Ze względu na swoje właściwości, znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i rolnictwie.

Środki stosowane do chemicznego uzdatniania wody
Woda wykorzystywana jest wszędzie: w gospodarstwach domowych jako woda pitna i użytkowa, w przemyśle spożywczym, chemicznym, w obróbce metali, w przemyśle włókienniczym, laboratoriach, usługach czy w rolnictwie. Jej wykorzystanie możliwe jest dzięki procesom uzdatniania i chemicznego dostosowywania jej składu do zapotrzebowania.

3 środki chemiczne niezbędne w każdym zakładzie przetwórstwa spożywczego
Zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie powstają produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi i zwierzęta domowe, muszą spełniać szereg specjalistycznych wymogów, dotyczących bezpieczeństwa i dezynfekcji. Spełnianie wyśrubowanych standardów Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej możliwe jest dzięki stosowaniu odpowiednich środków chemicznych. Trzy z nich są szczególnie przydatne i występują praktycznie w każdym zakładzie.