Kwas octowy

Kwas octowy (CH3COOH) to związek organiczny z grupy kwasów karboksylowych. Jest słabym kwasem, należy jednak do substancji żrących.

Przykładowe zastosowanie

  • Przemysł włókienniczy
  • Przemysł farmaceutyczny
  • Produkcja farb drukarskich
  • Produkcja środków czyszczących
  • Wykorzystanie do wierceń ropy
  • Wykorzystanie w laboratoriach jako odczynnik chemiczny
  • Do uzdatniania wody
  • W technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego
  • W rolnictwie

Podstawowe parametry

PRODUKT/

PARAMETR

kwas octowy 50% kwas octowy 80% kwas octowy 99%
gatunek techniczny techniczny techniczny
postać ciecz ciecz ciecz
barwa bezbarwna bezbarwna bezbarwna
zapach silny, specyficzny zapach kwasu octowego silny, specyficzny zapach kwasu octowego silny, specyficzny zapach kwasu octowego
kwas octowy 49,9- 50,1 % 78 – 82 % 98-100%
aldehyd octowy max 0,07% max 0,07 % max 0,5
metale ciężkie (Pb2+) max 0,0005 % max 0,0005 % max 0,0003%
żelazo (Fe3+) max 0,0002% max 0,002% max 0,002%
pozostałość po odparowaniu max 0,01% max 0,01% max 0,01%
rozpuszczalność nieograniczona nieograniczona nieograniczona
gęstość (w 20ºC) 1,057    g/cm³ 1,07g/cm³ 1,045-1,052g/cm³
pH <1 <1 <1

Opakowania

  • kanister PE V-30l
  • kanister PE V-60l
  • DPPL V-1000l
  • autocysterna

Domeną firmy BEST-CHEM jest dostarczanie specjalistycznych związków chemicznych. Ekspercka wiedza, a także profesjonalizm zdobyty na przestrzeni ostatnich lat powodują, że naszym Klientom jesteśmy w stanie zaoferować szeroką gamę produktów dostosowanych do potrzeb różnego rodzaju branż. W ramach prowadzonych działań oferujemy między innymi kwas octowy. Jest to związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Powstaje w procesie fermentacji octowej.

Produkcja kwasu octowego może odbywać się na przykład poprzez utlenianie butanu lub karbonylowanie metanolu czy też aldehydu octowego. Kwas octowy jest to bezbarwna substancja żrąca o charakterystycznym kwaskowym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednak jest nieodporna na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza tworząc sople. Substancja ta jest wykorzystywana przede wszystkim przez producentów żywności jako regulator pH. Zabija wirusy i grzyby przedłużając tym samym trwałość produktów. Kwas octowy jest wykorzystywany również do marynowania warzyw.

Zachęcamy do zapoznania się z całością oferty naszej firmy.