Kwas octowy (CH3COOH) to związek organiczny z grupy kwasów karboksylowych. Jest słabym kwasem, należy jednak do substancji żrących.
Przykładowe zastosowanie
- Przemysł włókienniczy
- Przemysł farmaceutyczny
- Produkcja farb drukarskich
- Produkcja środków czyszczących
- Wykorzystanie do wierceń ropy
- Wykorzystanie w laboratoriach jako odczynnik chemiczny
- Do uzdatniania wody
- W technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego
- W rolnictwie
Podstawowe parametry
PRODUKT/
PARAMETR |
kwas octowy 50% | kwas octowy 80% | kwas octowy 99% |
gatunek | techniczny | techniczny | techniczny |
postać | ciecz | ciecz | ciecz |
barwa | bezbarwna | bezbarwna | bezbarwna |
zapach | silny, specyficzny zapach kwasu octowego | silny, specyficzny zapach kwasu octowego | silny, specyficzny zapach kwasu octowego |
kwas octowy | 49,9- 50,1 % | 78 – 82 % | 98-100% |
aldehyd octowy | max 0,07% | max 0,07 % | max 0,5 |
metale ciężkie (Pb2+) | max 0,0005 % | max 0,0005 % | max 0,0003% |
żelazo (Fe3+) | max 0,0002% | max 0,002% | max 0,002% |
pozostałość po odparowaniu | max 0,01% | max 0,01% | max 0,01% |
rozpuszczalność | nieograniczona | nieograniczona | nieograniczona |
gęstość (w 20ºC) | 1,057 g/cm³ | 1,07g/cm³ | 1,045-1,052g/cm³ |
pH | <1 | <1 | <1 |
Opakowania
- kanister PE V-30l
- kanister PE V-60l
- DPPL V-1000l
- autocysterna
Domeną firmy BEST-CHEM jest dostarczanie specjalistycznych związków chemicznych. Ekspercka wiedza, a także profesjonalizm zdobyty na przestrzeni ostatnich lat powodują, że naszym Klientom jesteśmy w stanie zaoferować szeroką gamę produktów dostosowanych do potrzeb różnego rodzaju branż. W ramach prowadzonych działań oferujemy między innymi kwas octowy. Jest to związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Powstaje w procesie fermentacji octowej.
Produkcja kwasu octowego może odbywać się na przykład poprzez utlenianie butanu lub karbonylowanie metanolu czy też aldehydu octowego. Kwas octowy jest to bezbarwna substancja żrąca o charakterystycznym kwaskowym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednak jest nieodporna na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza tworząc sople. Substancja ta jest wykorzystywana przede wszystkim przez producentów żywności jako regulator pH. Zabija wirusy i grzyby przedłużając tym samym trwałość produktów. Kwas octowy jest wykorzystywany również do marynowania warzyw.
Zachęcamy do zapoznania się z całością oferty naszej firmy.